Tezmaksan Robot ve Otomasyon Teknolojileri » Robot Entegrasyonu
Anasayfa arrow Haberler ve Yayınlar arrow Basında Biz Detay

Tezmaksan İhracatta 'Sivaslı Robotlar'la Atılım Yapacak

Tezmaksan'ın 2020'de kurduğu, 2022'nin başında da ihracata başlayan robot şirketi, Sivas'ta üretime geçti. Bu ay içinde test üretiminin başladığını söyleyen Tezmaksan Robot Teknolojilerinin Genel Müdürü Serhat Volkan Yılmaz, "Yeni yatırımın tamamen devreye girmesi ile üretim kapasitemiz de 3 kat artacak" dedi.

Türkiye'de makine sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren Tezmaksan, temelleri 2021 yılında atılan Sivas'taki robot fabrikasında üretime başladı. Şu anda 28 ülkeye ihracat gerçekleştiren Tezmaksan Robot Teknolojileri, yeni fabrikanın tam kapasite devreye girmesiyle üretim kapasitesini üç kat artıracak.

İstanbul'da önceki gün başlayan ve Avrasya Bölgesi'nin en önemli sanayi fuarı olarak kabul edilen WIN EURASIA'da, Tezmaksan Robot Teknolojileri de en yeni ürün ve çözümlerini görücüye çıkardı. Fuar kapsamında bir araya geldiğimiz Tezmaksan Robot Teknolojileri Genel Müdürü Serhat Volkan Yılmaz ile şirketin üretim, ihracat ve yatırımlarını konuştuk. Tezmaksan'ın robot teknolojilerine giriş serüvenini anlatan Yılmaz, "Tezmaksan 42 senedir talaşlı imalat sektöründe öncü konumuyla beraber, çok ciddi bilgi ve tecrübeye sahip.

 Mevcuttaki ürünlerinin yanına, çağımızın vazgeçilmesi olan otomasyon sistemlerini de koymak istedi. Bunu ilk başta diğer otomasyon firmalarından dışarıdan temin ederek vermişti. Tabii biz makineyi çok iyi biliyoruz, bu firmalar da kendi işleri olan otomasyonu... Ama iş müşteriye geldiğinde bazı sıkıntılar oluyordu. Yönetim kurulumuz da aldığı kararla kendi şirketini kurmaya karar verdi. Böylece Ağustos 2020'de Tezmaksan Robot Teknolojileri şirketi kuruldu. Ancak 10 yıldır bu işin içindeyiz zaten ve 4-5 senedir de Ar- Ge'si yapılıyordu" diye konuştu.

 Cubebox ile pazarda büyüyor

Tezmaksan Robot Teknolojileri olarak 3 faaliyet alanları olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti: “Buralarda yaptığımız çözümlerle emtia değil ama işçilikte ve enerjide sağladığımız avantajlarla öne çıkmaya çalışıyoruz. Sanayiciye toplam ekipman etkinliği sistemlerinde verimlik, işçilikten kazanım, 7/24 çalışma ve kalitedeki beklenmedik operasyonel sıkıntıların ortadan kalkması ciddi bir avantaj sağlıyoruz. Yanı sıra yaptığımız sistemlerin bir yıldan daha az bir geri ödemesi var. Yatırımcı için çok cazip. Dolayısıyla yaptığımız bütün otomasyon istemlerinde bakış açımız şu, 'Biz sanayicimize bu katma değeri nasıl sağlarız? Bu noktada çeşitli otomasyon çözümlerimiz var, bunları da seri imalatlara alıyoruz" ifadelerini kullandı. Tezmaksan Robot Teknolojileri Genel Müdürü Serhat Volkan Yılmaz, WIN EURASIA Fuarı'nda henüz pazara sunmadıkları üç ürünü görücüye çıkardıklarını söyledi. m Ortaklık teklifleri değerlendiriliyor Sivas'ta fabrikanın üretime başlamasıyla İstanbul'daki fabrikanın tamamen Ar-Ge merkezi olarak konumlanacağını paylaşan Yılmaz, "Tezmaksan'ın amiral gemisi makine... Bununla beraber beklentimiz şirkette robot teknolojilerinin ağırlığının artması. Zira robot teknolojilerinde büyümemiz her sene ikiye katlıyor" dedi. Makine besleme otomasyon hücreleri alanında seri üretim yapan Türkiye'de birinci dünyada da dördüncü firma olduklarını söyleyen Yılmaz, şu anda ikisi Uzakdoğu'dan biri Avrupa'dan olmak üzere 3 firmadan ortaklık ve işbirliği teklifi aldıklarını, bu taleplerin fizibilite çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi: "Bunlardan biri yazılım, olmazsa olmaz. İkincisi müşterinin ihtiyacına yönelik yaptığımız otomasyon çözümleri, üçüncüsü ve asıl büyüme hedefimiz olan da seri imalat koşullarına yaptığımız ürünler. Bunları da iki başlıkta ayırıyoruz, birincisi CNC makineleri ve CNC makinelerine besleme yapan robotlu otomasyon sistemleri.... Bunları biz 'Cubebox' adıyla markalaştırdık." Sanayicilerin rekabetçi kalabilmek adına bazı noktalarda iyileştirmeler yapması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, "Eskiden sınai maliyetlerin hesaplanması için çok efor sarf ederdik, ama şimdi bir arama motorundan dünyanın herhangi bir ülkesindeki emtia, işçilik ve enerji fiyatlarına çok rahat ulaşabiliyorsunuz. Zaten bu üçü de sınai maliyetleri oluşturan kalemlerin ana girdileri. Dolayısıyla biz buralarda  yaptığımız çözümlerle emtia değil ama işçilikte ve enerjide sağladığımız avantajlarla öne çıkmaya çalışıyoruz. Sanayiciye toplam ekipman etkinliği sistemlerinde verimlilik, işçilikten kazanım, 7/24 çalışma ve kalitedeki beklenmedik operasyonel sıkıntıların ortadan kalkması ciddi bir avantaj sağlıyoruz. Yanı sıra yaptığımız sistemlerin bir yıldan daha az bir geri ödemesi var. Yatırımcı için çok cazip. Dolayısıyla yaptığımız bütün otomasyon sistemlerinde bakış açımız şu, "Biz sanayicimize bu katma değeri nasıl sağlarız? Bu noktada çeşitli otomasyon çözümlerimiz var, bunları da seri imalatlara alıyoruz" ifadelerini kullandı.

1,5 yılda 28 ülkeye ihracat

Tezmaksan Robot Teknolojileri'nin satışlarının yurtiçi ve yurtdışı ağırlığının şu anda yarı yarıya olduğunu aktaran Yılmaz, ihracata Şubat 2022'de başladıklarım ve çok kısa sürede 28 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi. İhracatta hedeflerinin yüksek olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu noktada Sivas'taki robot fabrikasının önemine dikkat çekti. Fabrikanın temelleri 2021 yılında atılmıştı. Yılmaz, ilk etapta 15 milyon yatırım bedeline ulaşan ve 53 bin metrekare açık alana sahip Sivas yatırımının şu anda 10 bin metrekaresinin kapatıldığını ve bu ay içinde test üretimine başladıklarını, yakında seri üretime geçeceklerini ifade etti. Yaklaşık 18 bin metrekarelik alanın da inşasının sürdüğünü belirten Yılmaz, fabrikanın tamamı bittiğinde üretim kapasitesinin 3 kat artacağını söyledi.

date 09.06.2023
Basında Biz